Hoe regel je de bedrijfsadministratie?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt is het van belang dat de bedrijfsadministratie goed op orde is. Het is altijd verstandig om jezelf hierover te laten informeren door een expert. Je weet dan altijd zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet en voorkomt eventuele problemen.

Wat valt er onder bedrijfsadministratie?

Vooral in de beginfase van het bedrijf is het werk omtrent bedrijfsadministratie te overzien. Wat valt zoal onder de administratie:

  • Het opstellen van een jaarrekening. Houd hier altijd rekening met de huidige wetten.
  • Het opstellen van budgetten, begrotingen en analyses omtrent de financiĆ«n.
  • Het opstellen van maand, kwartaal en jaarrapporten.

Wanneer je besluit dit zelf te doen is het raadzaam de volgende gegevens te verzamelen:

  • Inkomende facturen van bedrijven die werk voor jou verrichten.
  • Uitgaande facturen met daarin een urenlijst verwerkt.
  • Bonnen en andere bankafschriften.
  • Fiscale gegevens die relevant zijn voor btw en inkomstenbelasting.
  • Contracten en juridische documenten.

Het is altijd verstandig financieel advies te vragen voordat jij zelf aan de slag gaat. Een expert kan jou helpen bij de opzet zodat het onderhoud minder tijd in beslag neemt. Zo voorkom je ook dat je belangrijke gegevens gaat missen. Aangezien er digitaal ontzettend veel hulp tools bestaan is het bij een klein bedrijf prima zelf te onderhouden. Je voorkomt hiermee dat je gaat zwemmen in de papieren en documenten. Zo verlies je namelijk snel het overzicht. Wanneer je ervoor kiest om digitaal de administratie te gaan doen is het ontzettend belangrijk om een goede back up te maken. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat de gegevens verloren gaan.

Uitbesteden

Wanneer je een klein bedrijf hebt, is het werk rondom bedrijfsadministratie te overzien. Wanneer je gaat groeien zal je al snel merken dat de bonnetjes, facturen, offertes en dergelijke zullen toenemen. Het kan daarom op een geven moment verstandig zijn de bedrijfsadministratie uit te besteden. Naast het feit dat je ontzettend veel tijd scheelt, voorkom je ook dat er fouten gemaakt worden.