Huizenkopers kiezen vaker voor langlopende hypotheek

Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een langlopende hypotheek. Vanwege de lage rentes en de kleine renteverschillen kiezen meer kopers voor lange rentevaste perioden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van De Hypotheker. De cijfers geven aan dat langlopende hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar steeds meer in trek zijn.

Dat huizenkopers steeds vaker kiezen voor een langlopende hypotheek met een lagere rente heeft diverse redenen. Dit is vooral te danken aan de lage rente en de kleinere renteverschillen. Zekerheid en stabiliteit zijn andere redenen waarom er steeds vaker gekozen wordt voor een langlopende hypotheek. Hiermee zijn huiseigenaren veel langer verzekerd van stabiele lasten. Ze lopen dan ook minder risico om voor onvoorziene kosten te staan.

Het laagste tarief van een rentevaste periode van dertig jaar ligt op dit moment op 2,60 procent. Tijdens de economische crisis, in 2012, lag dit tarief nog boven de 5 procent.

Kortlopende hypotheek minder populair

Er wordt steeds minder vaak gekozen voor een kortlopende hypotheek met een rentelooptijd van vijf jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2016, is het aantal huizenkopers dat hiervoor kiest gehalveerd.

Stijging onder starters en doorstromers

Het aantal starters dat een langlopende hypotheek voor dertig jaar afsluit is, in vergelijking met vorig jaar, volgens De Hypotheker gestegen met 38 procent. Bij de groep doorstromers is dit zelfs 45 procent.

Jonge mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar sluiten het vaakst een hypotheek af. Deze groep bestaat vooral uit starters. Ruim 41,7 van de huizenkopers maakt deel uit van deze groep. De jongere kopers kiezen vaak voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. Ze kiezen hiervoor, omdat ze binnen deze periode vaak nog doorstromen naar een grotere woning. Toch neemt hun aandeel af. Vorig jaar lag hun aandeel nog op 44,4 procent en in 2015 was dit 49 procent. Momenteel zit er meer groei in de groep kopers van 35 tot 45 jaar.